Actie behoud zeegroentensnijden Zeeland 2023

Zeegroentensnijders in Zeeland zijn om te spetteren over het aan banden leggen van deze eeuwenoude traditie. Het wordt steeds lastiger gemaakt om zeekraal of lamsoor te snijden.

De groep, bestaande uit lokale snijders en zeegroenteliefhebbers, heeft zich verenigd om te pleiten voor het behoud van deze traditie: “we worden als Zeeuwse zeegroentensnijders steeds meer beperkt in onze hobby en traditie die we hebben meegekregen van onze voorouders”.

“Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt zo niet onmogelijk, in 2022 hebben we al 50% van de toegestane snijtijd in moeten leveren. Voor het seizoen 2023 is die verder teruggebracht naar 1 juni tot 31 augustus, met als doel om het zeegroentensnijden met ingang van 2026 totaal te verbieden”.

Op vrijdag 21 april 2023 kwamen de zeegroentensnijders bij elkaar in Rilland bij dijkpaal 122. Ook hadden ze de politiek uitgenodigd. In het provinciaal bestuur hebben ook veel partijen zich uitgesproken tegen het verder aan banden leggen, maar dat heeft nog niet het gewenste succes. De oesterput op Noord-Beveland is al gesloten. Op Schouwen-Duiveland zijn vooral ’t Stelletje en Viane populair.

bron: Wereldregio 14-04-2023

Dit vind je misschien ook leuk...