Schelp van de Zeekat – juni 2023
In deze tijd van het jaar kom je langs de kust of op het strand deze lange witte schelpen tegen. Deze sepiaschelp is het rugschild van een zeekat. Een zeekat heeft namelijk geen botten maar alleen een interne schelp. Deze schelp van de zeekat, gewoonlijk zeeschuim genoemd, spoelt in de zomer volop aan op de Nederlandse en Belgische stranden.
De gewone Europese zeekat (Sepia officinalis) is een inktvissoort die van nature voorkomt in het oosten van de Noord-Atlantische Oceaan, het Kanaal en de Middellandse Zee. Hoewel de soort al enige tijd in de Noordzee aanwezig is, wijzen recente cijfers op een stijgende populatie, wat wijst op veranderingen in het ecosysteem. De aantallen zeekatten kunnen echter sterk variëren van jaar tot jaar, aangezien ze een korte levensduur hebben van slechts enkele jaren. Een warme of koude lente kan directe invloed hebben op hun aantallen.
Interessant genoeg gedijen zeekatten goed in de Noordzee, mogelijk als gevolg van zowel klimaatverandering als de afname van natuurlijke vijanden. Het verminderen van de populaties van roofdieren kan bijdragen aan de groei van zeekatten. Het is belangrijk om de ontwikkeling van zeekatpopulaties in de Noordzee te blijven volgen, aangezien veranderingen in de biodiversiteit gevolgen kunnen hebben voor het ecosysteem en andere soorten die ervan afhankelijk zijn.
Lees hier een recent artikel over de zeekat en pijlinktvis en hoe het visbestand in onze Noordzee verandert volgens de Belgische media