Terugkijktip: surimi of krabsticks
Terugkijktip: surimi of krabsticks
Deze week weer eens een terugkijktip dit keer over surimi of krabsticks. Voor wie het gemist heeft of nog eens terug wil zien weer zo’n geweldige uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. Als visser zie je wat je eet als je de vis die je gevangen hebt meeneemt, bereid en tenslotte opeet. Maar wat koop en eet je eigenlijk als je bijvoorbeeld surimi krabsticks meeneemt uit het koelschap van uw favoriete winkel ? Is het krab is het vis of iets wat het midden houd tussen beiden ? Voor de liefhebber een meer dan interessant kijkje achter de schermen en in de keuken van ‘visproducten’.
“Surimi, witte staafjes uit het visschap die aan krab doen denken. Bij velen daarom ook bekend als krabsticks. Niet gemaakt van krabben uit de zee, maar van iets anders. Vis, opgerold tot een krabbenpoot. Wit met roze imitatiekrab. Surimi, denken wij. In Japan noemen ze het kanikama, visstick met krabbensmaak. Surimi is in het Japans een heel algemeen woord voor fijngehakte verwerkte vis. Het is een eeuwenoude bereidingsmethode, maar geen product op zich. De surimi die in Europa wordt gebruikt om krab mee te vervangen, is van een veel recentere aard. Het is een geliefd exportproduct waar maar liefst twee fabrieken de bedenkers van claimen te zijn. Hoe zit dat precies? Een korte geschiedenis van surimi en in het bijzonder van fop-krab.”
bron: keuringsdienstvanwaarde