Zagers in kweekvijvers: Topsy Baits

 

http://youtu.be/KtIBIeLyV4s

De zagers die het Piertje tot volle tevredenheid van klanten verkoopt worden geleverd door de grootste kwekerij in Europa: Topsy Baits gevestigd in de Wilhelminapolder in Zeeland.

In 1983 is Topsy Baits gestart met onderzoek naar de kweek van zeewormen (zagers) in vijvers op het land. Het kweeksysteem en tevens alle apparatuur zoals beluchting systemen, voerapparaat, oogstmachines en inpakstraat werden door Topsy Baits zelf ontwikkeld. In 1985 kwam Topsy Baits voor het eerst met kweekzagers, als zeeaas voor de sportvisserij, op de markt.

De kweek van zagers vindt plaats in ondiepe kweekvijvers, die zijn opgebouwd uit dammetjes met folie er tussen. Daarin ligt een laag zand waarin de wormen leven waarboven zo’n 30 cm zout water staat. Doordat de kweekvijvers ondiep zijn is een eigen methode van beluchting ontwikkeld.

De zagers worden gebruikt als alternatief voor vismeel afkomstig uit zeeën, dat wordt gebruikt voor de productie van visvoer, kippenvoer en varkensvoer. Een deel van de zagers wordt verkocht als levend aas voor de sportvisserij of bevroren als visvoer voor professionele viskwekerijen.

Bert Meijering, eigenaar van Topsy Baits, heeft in de afgelopen 30 jaar veel kennis opgedaan met het kweken van zagers. In bovenstaande video geeft hij een kort kijkje achter de schermen van Topsy Baits en wordt het duidelijk dat er heel wat bij komt kijken voordat een ‘onsje zagers’ mee kan naar de waterkant om te gaan vissen.

 

Dit vind je misschien ook leuk...